Eğleniyoruz

Sanat Çalışmalarımız

Güçlü sanat ve müzik programlarımız sanata bakış açımızın göstergesi. Biz her çocuğun içindeki sanatçıyı dilediğince ortaya çıkarabileceği olanaklar sunuyoruz. Yaratıcılıklarını sınırlandırmadan, yaptıkları resme ya da müziğe müdahale etmeden, çocuğun kendini ifade etmesinin en temel araçlarından biri olarak gördüğümüz sanatı, onların hamurundan eksik etmiyoruz. Bizim çocuklarımızın yaptığı resimlerde dümdüz çizgiler değil, iç içe geçmiş karalamalar ve boyamalar görmeniz bundan. Makas kullanırkenki becerileri de yaşlarına ve küçük motor kaslarının gelişimine bağlı. Bu nedenle kestikleri kağıtların hiçbiri dümdüz değil… Çünkü öğretmenleri değil kendileri kesiyorlar. Çocuklarımız sanat yoluyla olaylara farklı bir bakış açısı geliştiriyor, yaşadıkları olayların resmini yaparken kendilerini yeniliyor. Sahneye koydukları tiyatro oyunlarıyla özgüvenleri gelişiyor. Hata yapmanın öğretici olduğunu oyun provalarında görme fırsatı buluyorlar. Problem çözme becerisi de başladığı işi sonlandırma azmi de sanatla gelişiyor. Kısacası sanat, çocuklarımızı günden güne büyüten ve geliştiren bir araç olarak günlük programımızın temelinde yer alıyor.

Oyun

Bahçe ve doğa kadar iyi bir öğretmen olan olan “oyun” da okullarımızın temel eğitim ve eğlence anlayışlarından biri. Çünkü oyun, çocuğun öğrenme alanı, deyim yerindeyse laboratuvarı. Orada yaptığı deneyler onu hayata hazırlıyor, sosyal ilişkilerini düzenliyor, öğrendiklerini pekiştirmesini sağlıyor. Her şeye dokunan çocuk, sert-yumuşak, soğuk-sıcak, kuru-ıslak, sivri-yuvarlak, pürüzlü-düz gibi kavramları deneyerek öğreniyor. Bir yetişkin için zaman kaybı gibi görünen ileri geri yürümelerle adımlarının kısalığı ve uzunluğunun sonucu nasıl etkilediğini ölçüyor. Bir ağacın kabuğunda yürüyen karıncayı gözünü kırpmadan izlerken odaklanma becerisini geliştiriyor. Bahçemizin bazı bölgelerinde hazırladığımız oyun alanları çocuklarımıza eğlenirken öğrenmenin, müzik yapmanın keyfini yaşatıyor. Profesör Peter Gray, “Öğrenmek İçin Özgürüm: Neden Oynama İçgüdüsünü Özgür Bırakmak Çocuklarımızı Daha Mutlu, Daha Özgüvenli ve Yaşam İçin Daha İyi Öğrenciler Yapacak?” isimli kitabında şunları söylüyor: “Serbest oyun, doğanın çocuklara çaresiz olmadıklarını öğretmesinin bir yoludur. Oyunda, yetişkinlerden uzak oldukları sürece, çocuklar kendi kararlarını almayı, kendi problemlerini çözmeyi, kurallar yaratmayı ve onlara katlanmayı, başkalarıyla itaatkar ya da onlara asi bir şekilde emrederek değil onları kendilerine eşit görerek geçinmeyi öğrenirler.”